Köszöntő

dr. Csőzik László Érd polgármestere
dr. Csőzik László

Polgármester
Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Kedves Érdiek!

Bár látszólag nem a klímahelyzet megoldása a legfontosabb a városomban, mert amíg napi szintű kellemetlenséget okoznak a városi infrastruktúra több évtizedes elmaradásai, addig az itt lakók inkább ezekre a mindennapi dolgokra – teszem hozzá, joggal – szeretnének megoldást. Viszont a jelen soha nem tud és soha nem is tudott a jövő nélkül működni. A jövőnk pedig ma íródik. Az, hogy ma hogyan gondolkodunk a környezetünkről, mekkora hangsúlyt fektetünk a megóvására, milyen újításokat hozunk vagy éppen nem engedünk megvalósítani a városunkban, ezeknek mind hatásai lesznek pár év, pár évtized múlva. A jövőt soha nem magunknak, hanem mindig az utánunk következőknek álmodjuk meg. Jelenleg vészjóslók ezek az álmok. Nagyon sok tanulmány eléggé negatív képet fest a jövőre nézve. Én, töretlen optimistaként hiszem azt, hogy van értelme cselekednünk még most, és bármi, amit a klímavészhelyzet tompítása érdekében teszünk, csak a javunkra válik.

Én is édesapa vagyok, nem csak polgármester. Ezáltal érzem a felelősség súlyát, és nagyon motiváló az a tudat, hogy Érden jellemzően sok a környezettudatos, környezetvédőn cselekvő, tetterős fiatal szülő, akik vagy generációk óta itt élnek vagy újonnan betelepült érdiek. 

A jelenlegi kor kihívásai igen jól mutatják, hogy az összefogásra van most leginkább szükség. Talán soha nem voltunk annyira egymásra utalva, mint napjainkban. Egy olyan folyamatos változásban vagyunk, ami még ismeretlen számunkra és kis túlzással, de nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap. Érdnek határozott elképzelése és célkitűzése, hogy egy olyan várossá váljon, amely a klímavészhelyzetre adott válaszában is példamutató és mintaként szolgálhat a többi város számára. Csak rajtunk, az itt élőkön, – Önön, aki e sorokat olvassa – múlik, hogy erre képesek vagyunk-e a saját, és a gyermekeink jövője érdekében.

Arra bátorítok mindenkit, hogy fogjunk össze és tegyük a mindennapjaink részévé a tudatos életmódot, a felelős cselekvést és adjunk egymásnak bátran ötleteket, javaslatokat, hogyan tudnánk fenntarthatóbban, együttműködőbben és békésebben élni nem csak a szűkebb környezetünkben, Érden, de bolygónkon, a Földön is. 

dr. Csőzik László
polgármester